Delight in honey tasting and a picturesque picnic at the foot of Mount Telethrio
angelis and his brother Panagiotis will be your guides. He is dedicated to producing high-quality products despite facing challenges and continues to share his passion with others. Most recently, he has been featured in Gastronomos and Marie Claire magazines.
Highlights
- Hiking στους πρόποδες του Τελέθριου Όρους (προαιρετικό)
- Επαφή με πραγματικά μελίσσια και περίηγηση στην ιστορία του μελιού, τα οφέλη του και βιώσιμους τρόπους παραγωγής του
- Γευσιγνωσία 6 διαφορετικών ειδών μελιού και εκμάθηση αναγνώρισης της καλής ποιότητας
- Pairing με τοπικά προϊόντα σε ένα picnic με θέα τον Ευβοϊκό κόλπο
Ο Τόπος
Το μέλι είναι από τα Ελληνικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη αναγνώριση διεθνώς λόγω της ποιότητας και γεύσης του. Στην Εύβοια η μελισσοκομία εξασκείται συστηματικά από το 150 μ.Χ.. Το Τελέθριο όρος, ένα ιερό μέρος με κρυμμένους καταρράκτες, αλλά και τα ερείπια του Μαντείου του Σεληνούντιου Απόλλωνα, στους πρόποδες του οποίου πραγματοποιείται εμπειρία, χαρακτηρίζεται από ποικιλία χλωρίδας ιδανική για την παραγωγή υψηλής ποιότητας μελιού.
Βότανα, λουλούδια, πεύκα, καστανιές, βελανιδιές, κουμαριές και άλλα. Έτσι η παραγωγή μελιού αποτελεί τοπικό χαρατηριστικό της Βόρειας Εύβοιας ως μία από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες, με μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα να φέρναν τα μελίσια τους εδώ. Η καταστροφή μεγάλων εκτάσεων δάσους θα περιορίσει την παραγωγική δραστηριότητα κάνοντας το ιδιαίτερο μέλι της Βόρειας Εύβοιας πιο σπάνιο, αλλά και θα αναδείξει και την ανάγκη για διαφοροποίηση τους εισοδήματος των μελισσοκόμων.
Η Εμπειρία
Η εμπειρία ξεκινάει με μισάωρο hike (περπάτημα ανάβασης) μέτριας δυσκολίας μέσα από αρχαίες ελιές και μέρος του δάσους του Τελεθρίου για να φτάσουμε στην τοποθεσία των μελισσιών. Κατά τη διάρκεια του ο Βαγγέλης, ο μελισσοκόμος μας θα μοιραστεί μαζί σας ιστορίες για το μέλι αλλά και την περιοχή. Λίγο πριν φτάσουμε στα μελίσσια θα σας δοθεί προστατευτικός εξοπλισμός προκειμένου να παρατηρήσετε από κοντά την αρχαία τέχνη της μελισσοκομίας. Θα γίνουμε για λίγο μελισσοκόμοι μαθαίνοντας από το Βαγγέλη πως οι μέλισσες φτιάχνουν μέλι, πως επιθεωρούμε ένα μελίσι, τη σημασία της μέλισσας και τα διάφορα είδη μελιού, ξεχωρίζοντας το «καλό» μέλι. Ο καλύτερος τρόπος για αυτό δεν είναι άλλος από το να δοκιμάσουμε μέλι και να δούμε στην πράξη πως αξιολογούμε το χρώμα, τη γεύση και την υφή. Μετά τη γευσιγνωσία, θα απλώσουμε ένα τραπεζομάντηλο, θα ανοίξουμε τα καλαθάκια μας και θα ξεκινήσουμε το πικνικ μας με θέα τον Ευβοϊκό και περιτρυγιρισμένοι από τις μυρωδιές άγριας ρίγανης και άλλων βοτάνων του Τελέθριου Όρους. Το πικνίκ θα περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα όπως τυρί, εποχικά φρούτα και άλλα τα οποία θα συνδυάσουμε με μέλια, δοκιμάζοντας στις πράξεις τις νέες μας γνώσεις.
Honey, the ambrosia of the ancient Greek Gods
…and not only. Queen Cleopatra, the great mathematician Pythagoras, are just a few who had adopted honey as a component of their daily life. In Sparta, pedagogues and teenage soldiers in training lived on Taygetus for a month, feeding exclusively on honey (honeymoon).
Leading writers and doctors of antiquity such as Homer, Aristotle, Hippocrates and Dioscorides praise the properties of honey. This is no accident. Honey, rich in vitamins and amino acids, contains 180 different substances in a way that man has not been able to reproduce artificially. Honey from small producers like the one we will try is considered better because it has not been processed.