Για εμπειρία ελαιογνωσίας

Immerse yourself in the enchanting world of olive oil with a tasting and pairing experience under ancient olive trees.

T

he original owners' descendants continue to passionately cultivate the grove, now organic, while their high-quality olives are offered in select delicatessens across ten countries. The owners. Mrs. Marina and Mr. Stefanos, a certified oil tester, are the hosts of this unforgettable experience.

Highlights

  • Αναζωογοννητικός περίπατος σε έναν από τους ιστορικότερους ελαιώνες της Ελλάδας
  • Εισαγωγή στον πολιτισμό της ελιάς και ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού
  • Γευσιγνωσία λαδιού και εκμάθηση αναγνώρισης της καλής ποιότητας
  • Pairing λαδιού με φρέσκα, τοπικά προϊόντα φτιάχνοντας το δικό σας μεσογειακό γεύμα
Hotel Evia | Mangata Seaside | Rovies, Evia

Ο τόπος: Ελαιώνας των Ροβιών

Η ελιά και το λάδι είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της χλωρίδας, πολιτισμού, αλλά και καθημερινότητας των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας. Σε αυτό εδώ το νησί έχουν βρεθεί απολιθώματα φύλλων άγριας ελιάς, ηλικίας 23 εκατομμυρίων ετών, ενώ ο ιστορικός Στράβων (1ος αιώνας μ.Χ.) περιγράφει συγκεκριμένα των ελαιώνα της αρχαίας πόλης των Οροβιών. Απόγονος των αρχαίων ελαιώνων της Εύβοιας, είναι και ο ιστορικός Ελαιώνας των Ροβιών.

 

Η μοντέρνα ιστορία του ξεκινάει το 1836, όταν ο Απόστολος Δούμας αγοράζει την περιοχή (με τον ελαιώνα) από τους Τούρκους, ενώ αργότερα ο τρισέγγονος του Αντώνης Παπαδόπουλος, γιος της «Μάνας του Στρατιώτη» Άννας Παπαδοπούλου-Μελά και ανιψιού του Παύλου Μελά δίνει στον ελαιώνα τη σημερινή του μορφή δουλεύοντας εντατικά από το 1923 και για περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Hotel Evia | Mangata Seaside | Rovies, Evia

H Εμπειρία

Με ένα περίπατο ανάμεσα στις αιωνόβιες ελιές ξεκινάει και η εμπειρία σας στον μαγικό κόσμο του λαδιού. Εδώ θα εισαχθήτε στην ιστορία του μοναδικού αυτού ελαιώνα και της περιοχής. Καθώς περπατάμε στον ελαιώνα, θα γίνεται για λίγο μέρος της καθημερινότητας του κτήματος, εξερευνώντας τα δέντρα και συζητώντας με την κυρία Μαρίνα θέματα όπως την ιστορία του καρπού, τις ποικιλίες του, πως φροντίζεις μια ελιά και πως πετυχαίνεις υψηλή ποιότητα μεταξύ άλλων.

 

Καθώς πλησιάζουμε στο σημείο της γευσιγνωσίας μας, η συζητήση μετατοπίζεται στο ταξίδι του λαδιού από το αγρόκτημα στο τραπέζι. Μιλώντας για τραπέζι, εκει θα σας περιμένουν μια σειρά λάδια διαφορετικής ποιότητας. Η κυρία Μαρίνα θα σας μάθει να αξιολογείται αυτή την ποιότητα μέσα από τα αρώματα, τη γεύση και επίγευση του λαδιού και να εξοικειωθείτε με τις βασικές ιδιότητες του καλού, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

 

Και ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουμε τις καινούργιες γνώσεις μας στην πράξη, αλλά και να καταλάβουμε την πολυδιάστατη φύση της γεύσης του λαδιού. Ποιος ο καλύτερος τρόπος από το να φάμε?! Στο τραπέζι θα έρθουν και μια σειρά από καλούδια από τα περιβόλια του αγροκτήματος ή άλλους τοπικούς παραγωγούς, οπότε θα δούμε ποιο λάδι και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδείξει αυτά τα προϊόντα (pairing), φτιάχνοντας τυπικά το δικό μας μεσημεριανό μεσογειακής διατροφής.

Oil, the golden liquid of the ancient and modern Greeks

In every drop of oil is condensed the history of millions of years of the olive tree, sacred tree of Athena and symbol of wisdom, peace, prosperity and good luck. Homer calls oil in his writings a “golden liquid”, which was not considered just food but a kind of sanctuary, a source of health and strength!

The empirical knowledge of the ancient Greeks is today being confirmed by the science that favors the oil for its high nutritional value due to the huge amount of antioxidants. It is no coincidence that it is a cornerstone of the Mediterranean Diet, known for its health benefits and since 2013, a UNESCO Intangible Heritage. Until today, Greek oil is considered one of the best in the world.

    Join our Newsletter

    Accessibility Toolbar