Hotel Evia | Mangata Seaside | Rovies, Evia

Οινογνωσία στου Βρυνιώτη και οι τοπ επιλογές μας

Αν και έχουμε βρεθεί σε αρκετά οινοποιεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, η πραγματική έκπληξη ήταν μόλις 40 λεπτά μακριά από το Mangata Seaside, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης τοπικών κρασιών για το εστιατόριο μας. Το οινοποιείο Βρυνιώτη, το οποίο βρίσκεται στα Γιάλτρα της βόρειας Εύβοιας, σε μια περιοχή που ονομαζόταν «πολυστάφυλος»  (πλούσια σε αμπέλια) από τον ίδιο τον Όμηρο (Ιλιάδα, Ραψωδία Β 537) υπήρξε μια ιδιαίτερη ανακάλυψη. Η διαδρομή και μόνο, με το δρόμο προς τα Γιάλτρα να θυμίζει παλιές Ελληνικές ταινίες, προϊδέασε για την μετέπειτα εμπειρία.

Η ιστορία του οινοποιείου, ξεκινά αρκετές δεκαετίες πριν, από τους προγόνους του τωρινού ιδιοκτήτη, Κώστα Βρυνιώτη. Έτσι το νέο οινοποιείο μας καλωσόρισε  δίπλα στον παλιό πέτρινο σταφυλόμυλο με την παραδοσιακή δεξαμενή ζύμωσης.  Εδώ, δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά από τις ετικέτες Ίαμα και Μεθέα, συμπεριλαμβανομένου του ντόπιου Βραδιανού, μιας σπάνιας ποικιλίας σταφυλιού που αναβίωσε η οικογένεια Βρινιώτη. Συνοδέψαμε τη γευσιγνωσία μας με ένα πλατό τυριών, από το οποίο, το καπνιστό τυρί από το Βέρμιο και το απολαυστικό τσάτνει ντομάτας ήταν τα αναμφισβήτητα αγαπημένα μας. Η θέα του Ευβοϊκού που συνεχίζει εκεί που τελειώνουν οι αμπελώνες κάνει την εμπειρία πιο ξεχωριστή

Για όσους ενδιαφέρονται για μια βραδινή απόδραση, αργά τα απογεύματα καλοκαιριού το οινοποιείο μεταμορφώνεται σε ένα ήρεμο wine bar. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος μας άρεσε ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση, είτε επισκέπτεστε τη μέρα, είτε τη νύχτα, φροντίστε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων!

Οι επιλογές μας

Η εξερεύνηση του οινοποιείου δεν αφορούσε μόνο τη δική μας τέρψη, αλλά και μια αναζήτηση εξαιρετικών κρασιών για το εστιατόριο μας. Παρακάτω θα βρείτε αυτά που ξεχωρίσαμε και πλέον βρίσκονται στη λίστα κρασιών μας:

  • Methea Rosé: Ένα σαγηνευτικό ροζέ που μπορεί να καταναλωθεί με την ίδια ευκολία δίπλα σε ζυμαρικά, ή μόνο του εκείνες τις μαγευτικές ώρες του ηλιοβασιλέματος.
  • Iama Red: Ένα αρμονικό μείγμα όπου το σπάνιο Ευβοϊκό Βραδιανό παντρεύεται το Syrah. Αυτό το «γαστρονομικό» κρασί διαθέτει βελούδινες τανίνες, πιπεράτο φινίρισμα και μια συμφωνία από φρούτα του δάσους και νότες μπαχαρικών. Αποτελεί, εξαιρετική επιλογή για τα πιάτα με κρέας τις πιο δροσερές μέρες του καλοκαιριού.

Για όσους προτιμούν τα λευκά, υπάρχουν δύο εκπληκτικές επιλογές, ιδανικές όταν συνδυάζονται με θαλασσινά ή τη διάσημη γαριδομακαρονάδα μας:

  • Methea White: Ένα απολαυστικό λευκό που αναδύει αρώματα πεπονιού με δροσερή οξύτητα.
  • Iama White: Πιο τραγανό, με λουλουδένιες νότες από άνθη εσπεριδοειδών.

Καλή σας απόλαυση!

Activities in Evia | Mangata Seaside | Rovies, Evia

Accessibility Toolbar