Levante: Δημιουργώντας Πολιτιστικούς Δεσμούς μεταξύ Βόρειας Εύβοιας και Βενετίας στον Μεσαιωνικό Πύργο των Ροβιών
Πριν πάμε στα της εκδήλωσης ας παρουσιάσουμε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της περιοχής, τον Μεσαιωνικό Πύργο.
Ο μεσαιωνικός Πύργος των Ροβιών, ένας από τους ελάχιστους που διασώζονται σε ολόκληρη την Εύβοια, κατασκευάστηκε το 1256 από τον Φράγο ηγεμόνα, Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο και έγινε η κατοικία και το προπύργιο του εν μέσω μιας επίμαχης κληρονομικής διαμάχης με τους Ενετούς. Το πέτρινο οικοδόμημα, που αρχικά χρησίμευε ως παρατηρητήριο για τους πειρατές, άλλαξε ιδιοκτησία αρκετές φορές – από τους Φράγκους στους Ενετούς, στη συνέχεια στους Οθωμανούς και τελικά σε μια ελληνική οικογένεια.
Τον 14ο αιώνα, οι Ενετοί αποκατέστησαν μεθοδικά την εξουσία τους στη βόρεια Εύβοια, χρησιμοποιώντας το ύψος του πύργου για να επικοινωνήσουν με την Ιταλία μέσω φώτων. Ο πύργος θα μεταβεί στην Οθωμανική περίοδο, ξεκινώντας το 1470, επιζώντας από την οργή του Μωάμεθ Β’ λόγω της χρήσης του ως εξοχικής κατοικίας από τον ντόπιο Αγά (σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πύργους της Εύβοιας).
Αργότερα, στη δίνη της Ελληνικής Επανάστασης, οι Οθωμανοί πούλησαν τον πύργο στον Απόστολο Δούμα, Έλληνα γαιοκτήμονα, τη δεκαετία του 1830, του οποίου οι απόγονοι, γνωστή πλέον ως οικογένεια Παπαδόπουλου, διατηρούν μέχρι σήμερα αυτό το ιστορικό σύμβολο.
Ο Πύργος, μια αντανάκλαση της δυτικής αρχιτεκτονικής, είναι ένα τετράγωνο πέτρινο φρούριο με επάλξεις και μικρά ανοίγματα. Η αύρα του έχει ενισχυθεί και αλλοιωθεί με προσθήκες με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένου ενός οπλισμού από τσιμέντο το 1930 μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Σήμερα, ανάμεσα στις σύγχρονες κατασκευές των Ροβιών, ο Πύργος στέκεται ως απόδειξη του πνεύματος του παρελθόντος, συμβολίζοντας αιώνες ταραχώδους ιστορίας, αλλά και την αδάμαστη ανθεκτικότητα της ανθρωπότητας.
Η Εκδήλωση
Μετά από περισσότερα απο δέκα χρόνια, ο πύργος ξαναάνοιξε τις πόρτες του στο κοινό για να φιλοξενήσει την έκθεση “Levante” με την υποστήριξη του Mangata Seaside, μετά από εκθέσεις στη Βενετία και την Κέρκυρα.
Δημιουργημένη από τον γεννημένο στη Βενετία εικονογράφο Lucio Schiavon, η έκθεση Levante παρουσιάζει πρωτότυπα έργα που απεικονίζουν εμβληματικούς χαρακτήρες και γεγονότα από τη Serenissima και μετά, με αφορμή τα 1600 χρόνια από την ίδρυσή της Βενετίας. Καθώς η έκθεση έφτανε στην Ελλάδα, προστέθηκε ένα νέο έργο για να παρουσιάσει την Κυρά της Βόρειας Εύβοιας, Petronilla de Tocco. Μία ισχυρή διπλωμάτης και προσωπικότητα με επιρροή στη Μεσόγειο του 14ου και 15ου αιώνα, αψήφησε τους κανόνες που θέλαν τη γυναίκα χωρίς εκτελεστικές εξουσίες ασχέτως καταγωγής. (Σε ένδειξη εκτίμησης για τη συνεισφορά μας, η πρωτότυπη αφίσα της Petronilla προσφέρθηκε σε εμάς και μπορείτε να την δείτε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.)
Στις Ροβιές, οι επισκέπτες είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήριο με την καλλιτέχνη-καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου. Υπό το φως των κεριών, η καλλιτέχνης μετέφερε τους συμμετέχοντες στην ατμόσφαιρα της εποχής, εξερευνώντας τα εργαλεία και τις τεχνικές γραφής που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τη Βενετία κατά τον 13ο έως τον 15ο αιώνα. Αυτή η διαδραστική εμπειρία επέτρεψε στους επισκέπτες να κατανοήσουν πώς η Petronilla έγραφε και κρυπτογραφούσε τα γράμματά της για να προστατεύσει το περιεχόμενό τους.
Η έκθεση είχε ουσιαστικό αντίκτυπο την τοπική κοινωνία. Ο μεσαιωνικός πύργος, που ήταν κλειστός για χρόνια, άνοιξε ξανά για να φιλοξενήσει την εκδήλωση, πυροδοτώντας συζητήσεις για την πιθανή αξιοποίησή του. Η έκθεση έτυχε δημοσιότητας σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για τις πολιτιστικές συνδέσεις μεταξύ των δύο περιοχών. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες (μεταξύ αυτών και τα σχολεία) ανακάλυψαν ξεχασμένες πτυχές της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η εκδήλωση άνοιξε επίσης τον δρόμο για νέες ευκαιρίες συνεργασίας, τονίζοντας περαιτέρω τη δύναμη της τέχνης και της ιστορίας στη γεφύρωση περιοχών.
Οι Καλλιτέχνες
Ο Lucio Schiavon, ένας απο τους σημαντικότερους εικονοράφους, έχει διαγράψει μια πορεία που περιλαμβάνει συνεργασίες με την Biennale di Venezia, το περιοδικό New Yorker, τη Swatch Group Ltd και τη UNICEF. Ο Schiavon έχει εκθέσει τα έργα του στο Ίδρυμα Bevilacqua La Masa στη Βενετία και έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία κύρους στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο.
Η Μαρία Γενιτσαρίου, πρωτοπόρος στην ελληνική καλλιγραφία, σπούδασε Ελληνική Παλαιογραφία στο Τμήμα Παλαιογραφίας του ΜΙΕΤ. Έργα της παρουσιάζονται σε ιδιωτικές συλλογές και διεθνή ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης έκθεσης στο Κέντρο Καλλιγραφίας της Βιέννης και τη συλλογή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Η Διοργάνωση
Την έκθεση Levante συντόνισε η Myth Euromed και υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Ο Δημήτρης Γεωργίου, συνιδιοκτήτης του Mangata, ήταν ο τοπικός συντονιστής/επιμελητής και κύριος χορηγός της εκδήλωσης.
Αφήστε μια απάντηση